Blog

image description
Mara Lange-Blikslager Mara Lange-Blikslager 27 juli 2022

Kiespijn of een afgebroken vulling op vakantie: tandarts legt uit wat je kunt doen

De zomervakantie is in heel Nederland van start gegaan. Na een aantal reisarme (corona) jaren trekt de Nederlander weer vol reislust de wereld over. Vakantie is leuk, ontspannen en eindeloos genieten. Maar wat als je tijdens je vakantie problemen krijgt met je gebit? Wanneer moet je meteen actie ondernemen en wanneer kan het wachten tot thuis? En als het niet kan wachten tot thuis, welke stappen neem je dan? Tandarts Roy Meijer van Tandgenoten Utrecht Leidsche Rijn geeft uitleg.

Ongelukje gehad

Op vakantie kan er weleens iets misgaan. “Denk aan een val met de fiets, een bal in het gezicht of een ongeluk tijdens het watersporten. Dat is heel vervelend en gelukkig komen de meeste mensen hier met de schrik vanaf”, zegt tandarts Meijer. “In enkele gevallen kan er echter schade aan het gebit optreden, dit noemen we een dentaal trauma. In het geval van zo’n trauma, zoals het verliezen van een tand of kies, is het uiteraard zaak om zo snel mogelijk een tandarts te bezoeken die de situatie kan beoordelen en je eventueel kan behandelen. Daarnaast doe je er goed aan contact op te nemen met je reisverzekeraar en/of zorgverzekeraar voor advies. Gaat het om een kind die een melktand heeft verloren door een klap? Dan hoef je in principe niks te doen. Tenzij het veel pijn doet natuurlijk.”

Kiespijn of een afgebroken vulling op vakantie?

Niet alleen bij trauma is een bezoekje aan de buitenlandse tandarts belangrijk, ook bij kiespijn kun je het beste zo snel mogelijk tandheelkundige hulp inroepen. “Kiespijn verdwijnt in de meeste gevallen niet uit zichzelf. Heb je pijn? Ga dan direct op zoek naar een tandarts. Loop je te lang door met de pijn, dan zou deze in de loop van de vakantie onhoudbaar kunnen worden. Een lange vliegreis of autorit wordt vaak al niet als heel comfortabel ervaren, maar met pijn is het vaak niet te doen.” Ook hierbij is het advies om eerst contact te leggen met je verzekeraar. “Vraag de tandarts daarnaast ook altijd vooraf naar de mogelijke kosten.”

Thuis naar de tandarts

Ben je al lang niet bij de tandarts geweest en heb je een verre reis in de planning? Tandarts Meijer raadt dan aan om voor de vakantie een controle uit te laten voeren. “Vaak hoor ik: ‘had ik maar…’. Veel tandheelkundige problemen hebben een lange aanloop. Als dit op tijd ontdekt wordt, kan het vaak relatief eenvoudig en pijnloos worden opgelost. Loop je er te lang mee door? Dan kan het maar zo zijn dat je hier op reis ineens veel last van krijgt. Liever ben je dit helemaal voor.” 

Contact met de tandarts thuis

Is er een klein stukje van een tand, kies of vulling afgebroken? Dan hoef je niet direct naar een tandarts. “Als je hier veel last van hebt, kan dit wel noodzakelijk zijn. Bij twijfel kun je ook altijd telefonisch contact opnemen met je eigen tandarts in Nederland.” Heb je in het buitenland een behandeling ondergaan? Communiceer dat dan ook altijd naar je eigen tandarts. Vooral als er een vervolgbehandeling nodig is, is het verstandig dit gelijk bij terugkomst te melden.

IJsjes eten

En hoe zit het met ijsjes eten tijdens de vakantie? “Wij zeggen: lekker doen! Blijf uiteraard wel twee keer per dag goed poetsen. Ook als de kinderen ’s avonds moe zijn van een lange dag spelen op het strand. Zo nu en dan een verkoelend ijsje kan dan heus geen kwaad.”

bekijk eerdere blogs image description

WIL JE ONZE BLOG PER EMAIL ONTVANGEN